Par- och relationsterapi
Ibland behöver man hjälp med att hitta framkomliga vägar för att fortsätta en relation, leva ihop och ibland behöver man hjälp med att bryta upp eller hålla sams för att det finns barn med i relationen.
När det ni provat inte fungerar och då lösningarna känns avlägsna så kan det vara skönt att få hjälp och vägledning av en tredje part, en professionell kognitiv beteendeterapeut utbildad i metoden IBCT för par- och relationsterapi.
Fokus i terapiarbetet ligger på beteenden, både inre och yttre, och dess konsekvenser på lång och kort sikt, och vi arbetar med förändrings- och acceptansstrategier, då IBCT bygger på kognitiv beteendeterapi, KBT, och modernt acceptansarbete.
I IBCT ser vi närmare på vad du och den andre parten i relationen gör som bidrar till att ni fastnar i onda cirklar och vad ni kan göra för att bryta dem. Terapimetoden och samarbetet er och mig emellan ger er nya förutsättningar och en möjlighet att utveckla och förändra er relation.
Samarbete och samspel
I IBCT är både ni som klienter och jag som terapeut aktiva och viktiga för att terapin ska bli så verksam som möjligt och resultatet bästa tänkbara. Vi samarbetar i terapins alla faser, från början till slut. Vi möts som jämbördiga med expertis inom olika områden. Ni är experter på era upplevelser och erfarenheter och era relationssvårigheter och jag på kognitiv beteendeterapi och IBCT.
Till min roll hör även att med ett pedagogiskt förhållningssätt undervisa, förklara och göra problemen begripliga utifrån KBT-teori och IBCT-metoden. Dessa inslag kallas för psykoedukation.
Första kontakten
Den första kontakten kan tas genom kontaktformuläret här på hemsidan eller via mail. Det går givetvis även bra att ringa det angivna mobilnumret men ofta kan det vara svårt att komma fram på grund av pågående samtal. Lämna då istället ett meddelande på telefonsvararen eller skriv ett sms med namn, nummer och ärende för att kunna bli kontaktad.
Inledning
När vi väl fått kontakt med varandra så bestämmer vi tid för en första träff, ett introduktionssamtal, där vi träffas förutsättningslöst för att se om vi tror att vi kan samarbeta bra tillsammans. Ni berättar om er och vad ni vill få hjälp med och jag berättar om IBCT och hur jag arbetar.
Om vi bestämmer oss för att arbeta tillsammans så fortsätter vi konceptualiseringen med ytterligare samtal.
Hur ofta och hur länge?
Det är önskvärt att vi i början av terapin ses en gång i veckan. För att sedan emot slutet glesa ut träffarna. Antalet tillfällen för hela terapin varierar men ett riktmärke kan vara mellan 10-20 tillfällen.
Sessionernas längd under behandlingen kan variera med utgångspunkt i vad ni och jag önskar använda dem till. Om inget annat bestäms så är 90 minuter den vanliga sessionslängden.
Bedömningsfasen / Konceptualisering / Beteendeanalys
I den här fasen görs en konceptualisering dvs. en kartläggning där vi samlar in, för terapin, relevant information. Bland annat så tar vi reda på vad ni upplever fungerar och inte fungerar i er relation och i interaktionen med varandra.
Informationsinhämtningen ger oss även tillfälle att lära känna varandra, den ökar min förståelse för er situation och vad ni kämpar med och er förståelse för varandras erfarenheter och upplevelser av er relation. Vi pratar även om vad ni vill ska förändras och hur ni själva kan bidra till den förändringen med hjälp av nya alternativa beteenden. Ni fyller också i skattningsformulär.
Informationsinsamlingen mynnar ut i en eller flera beteendeanalyser som lyfter fram de onda cirklar ni fastnar i.
Inledningsvis har vi introduktionssamtalet som beskrivs ovan därefter genomförs ett samtal med er båda som följs upp av samtal med var och en för sig. Ibland kan det vara så att fler samtal behövs innan den sista sessionen på konceptualiseringen. Avslutningsvis hålls en gemensam session där återkoppling sker och där vi alla i samråd beslutar om och hur en behandling skall ske.
Bedömningsfasen är central för att få en verksam behandling.
I vissa fall kan parterna avstå behandlingsfasen. Ni kanske anser er nöjda redan efter bedömningsfasen och anser att ni har nått tillräckligt långt bara med den ökade förståelsen ni fått för varandra och er relation.
Behandlingsfasen
Under behandlingen ges ni möjlighet att tala med och lyssna på varandra under strukturerade former i en trygg miljö. Jag fungerar som stöd och skydd för er när ni berättar och delger varandra era tankar och känslor; framför allt dem ni inte vågat dela med er av tidigare och guidar er i att prata med varandra på ett nytt sätt.
Ni vägleds genom hela processen mot era egna upptäckter, lärdomar och målsättningar.
I behandlingsfasen så är sessionernas innehåll baserade på vad ni själva väljer att ta upp. Som oftast utgår vi från vad som hänt sedan senaste sessionen.
Under behandlingsfasen arbetar vi även med behandlingsinterventioner. De delas upp i acceptansstrategier t.ex. empatiskt möte, gemensam distans och toleransträning och förändringsstrategier t.ex. beteendeutbyte, problemlösning och kommunikationsträning.
De olika strategier och metoder som finns inom KBT och IBCT och som ni kommer att möta i er terapi är de som bedöms vara mest verksamma och relevanta för er i er aktuella livssituation.
Behandlingen sker här på mottagningen, men även på hemmaplan mellan sessionerna i form av hemuppgifter.
Hemuppgifter
Emellan sessionerna så gör ni hemuppgifter. Det är ju faktiskt utanför terapirummet som det viktigaste terapiarbetet sker. Det är där ni övar och prövar det som i terapin upptäckts och framkommit som mer gynnsamma och hjälpsamma beteenden; aktiviteter som är tänkta att öka effekten av behandlingen.
Avslut och utvärdering
Terapin avslutas med att vi sammanfattar er terapi och ni de lärdomar ni tagit. Under sista sessionen så upprättar vi en vidmakthållandeplan tillsammans. En plan för att ni ska kunna vidmakthålla behandlingsresultaten och ha beredskap för att hantera eventuella ”återfall” och inte gå tillbaka till gamla vanor och beteenden.
Uppföljning
Det är även vanligt att man har ett uppföljande samtal en tid efter avslutad terapi så kallade Boost-samtal. Det sker oftast ca 3-6 månader efter avslutad terapi. Det kan vara väldigt verksamt att fortsätta uppföljningssamtalen en gång per år om så önskas.
Vid samtalen följer vi upp hur det gått för er och tar reda på om det utifrån det ni beskriver behövs ytterligare hjälp med att förstärka och upprätthålla lärdomarna och de förändrade beteenden som ni fick med er från terapin eller om vi behöver fylla på och uppdatera de verktyg och strategier ni använder er av för att förhindra att ni återgår till gamla/dysfunktionella beteenden.
Hur många uppföljande samtal just ni kan tänkas behöva avgörs framför allt av huruvida ni vill ha dem men därefter av det ni beskriver och den problematik ni arbetat med i terapin.